Chat with us, powered by LiveChat

1.Боядисването на яйца датира от най-дълбока древност. То репрезентира прераждането и новия живот. Не случайно Великден е през пролетта – сезонът, в който природата се възражда. Вярва се, че за да се отпразнува новия сезон, хората боядисват яйца.

2. Зайчето е животно, което се слави с плодовитост и изобилие. Ето защо в някои култури има Великденски Зайчета – в миналото са почитали богинята Eostre (близо до английската дума за Великден – Easter) – богинята именно на плодовитостта.

3. Легенда гласи, че великденският заек някога бил голяма красива птица, принадлежаща на една богиня. Веднъж тя я превърнала в див заек! Но понеже той все още е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.

4. Чукането с яйца е стар обичай, предаван от поколение на поколение. Той бележи началото си още през средновековна Европа. Интересен факт е, че от 1956г. в щата Marksville, Louisiana местните американци го спазват също.

5. В САЩ по обичай, датиращ от 1900г., родителите крият яйца във всекидневната, които децата трябва да открият. Това е игра, която наричат лов на яйца.

6. Великден се празнува шест дни – те са известни като Светлата седмица.

7. В дните на Светлата седмица се благославят светиите:
В Светли понеделник – светите апостоли, в Светли вторник и сряда – св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък – св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител. Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.

8. Водата, с която разтваряли боите, хората наричали „мълчана“ – донесена от девици при пълно мълчание от три различни кладенеца. С нея подновявали кваса за хляб веднъж годишно – на Велики четвъртък. Първото боядисано яйце трябва да е червено. С него се прави кръстен знак върху челото на всички членове на семейството, като се започва от най-малкия. Яйцето се поставя пред домашния иконостас, за здраве и плодородие. Вярва се, че именно тези яйца имат силата да предпазват и лекуват.

9. И православни, и католици вярват, че на Великден трябва да се премениш с нови и светли дрехи. Това ще те изчисти от лошата енергия и ще ти донесе късмет и успех през цялата години. Ако набереш китка здравец на Великден, това ще ти донесе здраве и дълголетие. В някои краища на страната се запазват черупките от великденските яйца. Вярва се, че в тях е скрита магическа сила. Затова старите хора в някои краища на страната все още ги запазват и използват при баене против уроки. В миналото бабите ги стривали на прах, който използвали при лечение на различни болести.

10. Вярва се, че дете, което се роди на самия Великден, ще се радва на крепко здраве и голям късмет!

Ние ви желаем благословени празници и ви напомняме да разгледате новата ни летни предолжения тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 3 =