Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

1.Боядисването на яйца датира от най-дълбока древност. То репрезентира прераждането и новия живот. Не случайно Великден е през пролетта – сезонът, в който природата се възражда. Вярва се, че за да се отпразнува новия сезон, хората боядисват яйца.

2. Зайчето е животно, което се слави с плодовитост и изобилие. Ето защо в някои култури има Великденски Зайчета – в миналото са почитали богинята Eostre (близо до английската дума за Великден – Easter) – богинята именно на плодовитостта.

3. Легенда гласи, че великденският заек някога бил голяма красива птица, принадлежаща на една богиня. Веднъж тя я превърнала в див заек! Но понеже той все още е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.

4. Чукането с яйца е стар обичай, предаван от поколение на поколение. Той бележи началото си още през средновековна Европа. Интересен факт е, че от 1956г. в щата Marksville, Louisiana местните американци го спазват също.

5. В САЩ по обичай, датиращ от 1900г., родителите крият яйца във всекидневната, които децата трябва да открият. Това е игра, която наричат лов на яйца.

6. Великден се празнува шест дни – те са известни като Светлата седмица.

7. В дните на Светлата седмица се благославят светиите:
В Светли понеделник – светите апостоли, в Светли вторник и сряда – св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък – св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител. Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.

8. Водата, с която разтваряли боите, хората наричали „мълчана“ – донесена от девици при пълно мълчание от три различни кладенеца. С нея подновявали кваса за хляб веднъж годишно – на Велики четвъртък. Първото боядисано яйце трябва да е червено. С него се прави кръстен знак върху челото на всички членове на семейството, като се започва от най-малкия. Яйцето се поставя пред домашния иконостас, за здраве и плодородие. Вярва се, че именно тези яйца имат силата да предпазват и лекуват.

9. И православни, и католици вярват, че на Великден трябва да се премениш с нови и светли дрехи. Това ще те изчисти от лошата енергия и ще ти донесе късмет и успех през цялата години. Ако набереш китка здравец на Великден, това ще ти донесе здраве и дълголетие. В някои краища на страната се запазват черупките от великденските яйца. Вярва се, че в тях е скрита магическа сила. Затова старите хора в някои краища на страната все още ги запазват и използват при баене против уроки. В миналото бабите ги стривали на прах, който използвали при лечение на различни болести.

10. Вярва се, че дете, което се роди на самия Великден, ще се радва на крепко здраве и голям късмет!

Ние ви желаем благословени празници и ви напомняме да разгледате новата ни летни предолжения тук!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + sixteen =